Wednesday, December 29, 2010

ενημερωση 29-12-10

Καλησπερα σε ολους κ χρονια πολλα. Μετα τη συναντηση με τη Ρεα, θα παρακαλεσω να ακουσετε το cd με τα ηχητικα δειγματα των φουτουριστων. 






 Επίσης, για τι θεμα της εντροπίας που ρωτησαν καποιοι, σας δινω καποια κομματια απ το διδακτορικο με αρχη τους προσωκρατικούς , μιας και η Ρεα  αναφερεται σ αυτούς στο  Silence:





Περί εντροπίας της καλλιτεχνικής διαδικασίας
Ένας εκθεσιακός χώρος λειτουργεί συχνά ως πρότυπο για τον κοσμικό χώρο και μπορεί να περιέχει, αναλογικά, ίση ποσότητα εντροπίας. Από φυσικής απόψεως, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τη συνολική ενέργεια του σύμπαντος (ούτε τη συνολική εντροπία του).
Ο καλλιτέχνης είθισται να παράγει «ενέργεια» που είναι, όπως εξάλλου κάθε άλλο συμβάν, χρονικώς μη αναστρέψιμη. Υπ’ αυτήν την έννοια, μια δράση δεν δύναται να είναι διηνεκής (μάλλον, δεν θα πρέπει να είναι). O πάγος, τοποθετούμενος στην εγκατάσταση του εκθεσιακού χώρου, χρησιμεύει ως αναστολέας των απωλειών ενέργειας αποτρέποντας προσωρινά την αύξηση της εντροπίας. Καμμία δράση (ούτε ενέργεια) δεν θα μπορούσε να εκφύγει από αυτό το χώρο (-χρόνο) της παράστασης. Ο χώρος αυτός είναι και ο εσωτερικός χώρος του συγγραφέα.
Η ενέργεια που χρησιμοποιείται ώστε να αρχικοποιηθεί η δράση και οτιδήποτε σχετικό με αυτήν, θα παραμείνει μέσα στο χωροχρόνο της τελικής πράξη· η συνολική ενέργεια διατηρείται μέσα σε έναν ορισμένο χωροχρόνο. Ο συγγραφέας μοιάζει να βρίσκεται μέσα σε ένα μονωμένο δωμάτιο και ανασχεδιάζει τη φύση. (Ακόμη και ένας εξελικτικός βιοτεχνολόγος που αλλάζει τη φύση οντολογικά, αδυνατεί να υπερβεί το σύνολο των δυνατοτήτων του γενετικού υλικού). Κατά μια έννοια, ένα τεχνικώς «τέλειο κείμενο» θα πρέπει να βρίσκεται «έξω» από τη γλώσσα.
O συγγραφέας παράγει μια εντροπική απώλεια δίχως να υπάρχει τρόπος ισοστάθμισης της θέσης που κατέχει το τελικό κείμενο με την αρχική ενεργειακή θέση του συγγραφέα: o συγγραφέας πάντοτε αποτυγχάνει. Η αρχική ενέργεια του συγγραφέα παραμένει (απο)μονωμένη στο εσωτερικό του περιρρέοντος χώρου, όπως μια σταγόνα που κατά την πτώση στον πάγο τελικώς στερεοποιείται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος...




















Θα μπορούσε να υπολογιστει η εντροπία μιας καθημερινής διεργασίας ή ενος φαινομένου στο μακρόκοσμο;


Aς υποθεσουμε οτι εχουμε  ένα βιβλίο με μάζα ενός χιλιογράμμου.Σε κανονικές συνθηκες δωματίου, η εντροπία του περιεχομένου του είναι περίπου 4 kJ / K. Οι έντυπες πληροφορίες μέσα στο βιβλίο,
δηλαδή οι 500 σελίδες των 40 γραμμών ανα σελίδα, εστω η καθεμία να περιέχει 80 χαρακτήρες από 64 δυνατότητες, αντιστοιχεί σε μια εντροπία 4  10-17 J / K. [βλ. Christoph Schiller,Motion Mountain,The Adventure of Physics, www.motionmountain.net, Volume I, σελ 300] Με λίγα λόγια, αυτό που καλείται συνήθως στη καθημερινή ζωή "πληροφορια" είναι ένα αμελητέο κλάσμα του τι ένας φυσικός αποκαλεί πληροφορία.


Δυο επίσης σημεια  που συνηθως προκαλούν συγχυση:


1. Η Εντροπία ορίζεται χρησιμοποιώντας τη φυσική έννοια της πληροφορίας.
2. H εντροπία δεν είναι επίσης ένα μέτρο για ό, τι στην κανονική ζωή ονομάζεται η πολυπλοκότητα (complexity)



Υπολογισμός ΕΝΤΟΠΙΑΣ Στο εργο Κρυογραφια



0 βαθμοί της κλίμακας Kέλβιν = 273.15° στην κλίμακα Κελσίου

25 ºC = 298 ºΚ
 η αύξηση της εντροπίας 1 mol παγου=  5,26 kcal / ºΚ
Στην Κρυογραφία ειχαμε 20 mol , 20 x 5,26= 105,2 kcal
 αρα η εντροπία. δηλ. η  ενέργεια που χάθηκε  σε αύξηση της αταξίας,
105,2 Kcal x 298 ºΚ= 31349.6 kcal















ὰ δὲ ζῶια γίνεσθαι <ἐξ ὑγροῦ> ἐξατμιζομένου
ὑπὸ τοῦ ἡλίου. τὸν δὲ ἄνθρωπον ἑτέρῳ
ζώιῳ γεγονέναι, τουτέστι ἰχθύι,
παραπλήσιον κατʹ άρχάς.

Αναξίμανδρος Hipp., Ref. l, 6 (R.
P. 22 a; DV 2, 11, 6).



Ίσως η θεώρηση του Αναξίμανδρου ότι άνθρωπος προέρχεται από άλλα ζώα [Hipp., Ref. l, 6 ], εμπεριέχει την πρώτη διαίσθηση για την ύπαρξη μιας βασικής κωδικοποίησης πίσω από το φαινόμενο της ζωής. Σ’ ένα άλλο δυσερμήνευτο απόσπασμα, ο φιλόσοφος διακρίνει την κίνηση που περιλαμβάνεται σ’ αυτή τη σχέση:

« Ἐξ ὧν δέ ἡ γένεσίς ἐστί τοῖς οὖσι καί τήν φθοράν εἰς ταῦτα γίγνεσθαι κατά τό χρεών· διδόναι γάρ αὐτά δίκην καί τίσιν (ἀλλήλοις) τῆς ἀδικίας κατά τήν τοῦ χρόνου τάξιν» (12 Β 1), που σημαίνει, «Απ’ όπου όμως γεννιούνται τα όντα, εκεί ξαναγυρίζουν φθειρόμενα, σύμφωνα με μια αναγκαιότητα: γιατί πληρώνουν το ένα στο άλλο την αδικία που κάνουν κατά τη διάταξη του χρόνου».
Δύσκολα ωστόσο θα παρερμήνευε κανείς την παρατήρηση του Αναξίμανδρου για την ζωική μετάβαση από το ένα ον σε άλλο: ας μην ξεχνάμε ότι το επιστημολογικό πλαίσιο της σύγχρονης σκέψης ξεκινάει από την παρατήρηση των προσωκρατικών των μεταβάσεων και των αλλαγών στη φύση. Στο απόσπασμα ο Αναξίμανδρος διαβλέπει δυο κυρίως έννοιες που συναρτώνται από την χρονική παράμετρο: μια μορφή πρώιμης εντροπίας [την φθοράν] και την θέση δυναμικής αντι της στατικής θερμοδυναμικής ισορροπίας (dynamic equilibrium).

Ο Χάιντεγκερ,  στο βιβλίο του Holzwege (Off the Beaten Track, μετάφρ: Julian Young; Kenneth Haynes, 2002, εκδ. Cambridge University Press), αποκαλεί το απόσπασμα ως το αρχαιότερο ρητό της δυτικής σκέψης. Η μετάφραση που επικαλείται ο Χάιντεγκερ και στην οποία προσπαθεί να αποδώσει κριτική, αποδίδεται στη διάλεξη του Νίτσε με θέμα “Προ-πλατωνικοί φιλόσοφοι με ερμηνείες επιλεγμένων αποσπασμάτων", (Basle. 1870) Αναλύοντας το περιβάλλον δημιουργίας της αρχαϊκήςσκέψης, ο Χάιντεγκερ καταλήγει σ΄εναν παραλληλισμό:
Από γραμματικής απόψεως, το απόσπασμα αποτελείται από δύο προτάσεις. Η πρώτη αρχίζει: Ἐξ ὧν δέ ἡ γένεσίς ἐστί τοῖς οὖσι... Το θέμα της συζήτησης  είναι τα όντα. Το ουδέτερο πληθυντικού ονομάζει τα πολλά, με την έννοια της πολλαπλότητας των όντων. Αλλά τα όντα δεν σημαίνει αυθαίρετη ή απεριόριστη πολυπλοκότητα· μάλλον σημαίνει τα πάντα, το σύνολο των όντων. Έτσιη λέξη τα όντα περιγράφει την πολυπλοκότητα των όντων ως σύνολο. Η δεύτερη φράση ξεκινάει ως εξής: διδόναι γάρ αὐτά...Tα αὐτά αναφέρεται στο οὖσι της πρώτης πρότασης.
...Aκόμη, η απαρχή της σκέψης "όντα" ονοματίζει την παρουσίαση αυτού που είναι παρόν με την έννοια του διαφωτιστικού-περιεκτικού συνόλου, που εκφράζει το πώς ο Λόγος γίνεται αντιληπτός και ονοματίζεται. Ο Λόγος (λέγειν, συλλέγειν) γίνεται αντιληπτός μέσω της Αλήθειας, του θυλάκου τον οποίο αποκαλύπτει...
[Η Φιλοσοφία στην Tραγική Eποχή των Ελλήνων (Philosophie im Zeitalter der Griechen) είναι μια δημοσίευση ενός ατελούς βιβλίου από τον Friedrich Nietzsche. Οι σημειώσεις γράφτηκαν από τον φιλόσοφο περίπου στα 1873. ]




μερικα λόγια για την Εντροπία





Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής είναι μια έκφραση της καθολικής αρχής της αυξανόμενης εντροπίας, δηλώνοντας ότι η εντροπία ενός απομονωμένου συστήματος που δεν είναι εν ισορροπία τείνει να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, πλησιάζοντας μια μέγιστη αξία στην κατάσταση ισορροπίας. Για το απλό σύστημα δύο διαστάσεων, οποιαδήποτε ποσότητα θερμότητας που μεταφέρεται στο σύστημα εξωτερικά θα απορροφηθεί ως εσωτερική ενέργεια. Με άλλη διατύπωση, ο δεύτερος νόμος είναι μια έκφραση του γεγονότος ότι με την πάροδο του χρόνου, οι διαφορές στη θερμοκρασία, την πίεση, και την πυκνότητα τείνουν να ομαλοποιηθούν ακόμα και σ’ ένα φυσικό σύστημα που είναι απομονωμένο από τον εξωτερικό κόσμο. Η εντροπία είναι ένα μέτρο του πόσο η διαδικασία έχει προχωρήσει. Υπάρχουν πολλές εκδόσεις του δεύτερου νόμου, αλλά όλες έχουν την ίδια επίδραση, η οποία είναι να εξηγηθεί το φαινόμενο της μη-αναστρεψιμότητας στη φύση.

Η έννοια της εντροπίας ανεδείχθη σε μια καθολική αρχή όπου, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, τίποτε δεν μπορεί να αποδράσει. 'Οταν ένα σύστημα σωμάτων παρουσιάζει υψηλή οργάνωση, η εντροπία είναι μικρή. 'Οταν ενα σύστημα αποδιοργανώνεται, η εντροπία αυξάνει. Συνοπτικά, η εντροπική αρχή περιγράφει ένα σύμπαν που οδεύει προς την πλήρη διάχυση, την συνεχόμενη αύξηση της ολικής εντροπίας. Οι μορφές της ενέργειας μετασχηματίζονται σε άλλες , ποσοτικά ίσες αλλά δυναμικά κατώτερες μορφές,  μη αναστρέψιμες, (πχ η κινητική ενέργεια γίνεται θερμότητα)

Η αρνητική εντροπία ή συντροπία (negentropy), ενός έμβιου συστήματος είναι η εντροπία που εξάγει για να κρατήσει την εντροπία του χαμηλά· βρίσκεται στη διατομή της εντροπίας και της ζωής. Η έννοια και η φράση «negative entropy» εισήχθη από το Erwin Schrödinger στο βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης του 1943 του Τι Είναι Ζωή;  [Schrödinger, Erwin What is Life - the Physical Aspect of the Living Cell, Cambridge University Press, 1944]. Αργότερα, ο Léon Brillouin κόντυνε τη φράση σε negentropy για να την εκφράσει με έναν «θετικότερο» τρόπο: ένα σύστημα διαβίωσης εισάγει αρνητική εντροπία και την αποθηκεύει.

Επιστρέφοντας νοητά στην προσωκρατική περίοδο, ίσως δεν θα συνιστούσε αυθαιρεσία να πούμε ότι, καθώς ο αρχαϊκός νους κάνει αντιληπτή την αλλαγή των φαινομένων, βρίσκεται  μπροστά στην ανάγκη να δημιουργήσει την εικόνα ενός συνόλου συστημάτων που όλα μαζί συνιστούν την έννοια φύση.  Ως εννοιολογικό πλαίσιο, η φύση,  αποτελεί , διαχρονικά, σημείο μεγάλων παρανοήσεων και διχογνωμίας ως προς τον καθορισμό της.[ Ετυμολογία:   < ΦΥΩ, ΦΥΟΜΑΙ >,  από το: φῠ+σις > φῠ+τις με συριστικοποίηση του -τ- μπροστά από το -ι-.] Παρότι στον Όμηρο η λέξη απαντάνται μόνον μια φορά,[ὣς ἄρα φωνήσας πόρε φάρμακον ἀργεϊφόντης ἐκ γαίης ἐρύσας, καί μοι φύσιν αὐτοῦ ἔδειξε. Oδύσσεια, 10.302-3], νοώντας τον εγγενή τρόπο αύξησης ενός ιδιαίτερου είδους φυτού, σε άλλες πολύ πρόωρες χρήσεις είχε μια έννοια σχετική με τη φυσική ανάπτυξη των φυτών, των ζώων, και άλλων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του κόσμου, δεδομένου ότι τείνουν να αναπτυχθούν χωρίς εξωτερική επιρροή [wikipedia].Για την προ-πλατωνική  εποχή, η φύσις συνοψίζει την καταγωγή και ανάπτυξη του κόσμου ως ολότητα. Με μια αρχική ματιά, ο όρος φύσις φαίνεται να υιοθετείται ταυτόσημα με τα είδος, μορφή που βρίσκονται στον Όμηρο, στο μέτρο που το φυτό προσδιορίζεται από τη φόρμα του. Με άλλα λόγια, ενώ τα είδος, μορφή  υποδεικνύουν τη μορφή ή τη φυσική συγκρότηση ενός πράγματος, το φύσις υποδεικνύει τη διαδικασία από την οποία το αντικείμενο γίνεται αυτό που είναι.

Στην αρχαία Ελληνική, ένα ουσιαστικό που εκφράζει δράση και το αποτέλεσμά του μπορούν να προέλθουν από κάθε τύπο ρήματος με τη βοήθεια του επιθέματος - σις (Holt 1941, 46). Σύμφωνα με τον Benveniste (1948, 80), η γενική έννοια των λέξεων που τελειώνουν σε -σις είναι «η αφηρημένη έννοια της διαδικασίας που συλλαμβάνεται ως μια αντικειμενική υλοποίηση,» δηλαδή «κάποιος εκφράζει με το -σις  την έννοια , ως να ευρίσκετο  έξω από το θέμα, και από αυτή την άποψη να είναι αντικειμενικός και παγιωμένος, καθώς έχει επιτευχθεί ένεκα του γεγονότος ότι είναι αντικειμενικό» (1948, 85).[Naddaf, Gerard, The Greek concept of nature / State University of New York Press, Albany, 2005]
Το ρήμα παίρνει τη λέξη που τελειώνει σε -σις για  αντικείμενό του. Κατά συνέπεια, το ρήμα δείχνει (Benveniste 1948, 82) «τη συγκεκριμένη πραγματοποίηση της έννοιας που συλλαμβάνεται στο νοητικό σχέδιο σαν αποτελεσματική και αντικειμενική» (πχ., δότε βρώσιν , δώσε κάτι να φάει). Σαν ουσιαστικό δράσης που τελειώνει  σε -σις, ο Benveniste καθορίζει το φύσις ως την (ολοκληρωμένη) πραγματοποίηση ενός γίγνεσθαι- δηλαδή, τη φύση [ενός πράγματος] όπως αυτό πραγματοποιείται, με όλα τα στοιχεία του.
Αν το νοηματικό πεδίο που υπονοεί ο όρος φύσις υποδεικνύει τη διαδικασία από την οποία το αντικείμενο γίνεται αυτό που είναι, αντικείμενό μας είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία μετασχηματισμών. Αντικείμενό μας είναι η αλλαγή μέσω του "οριοθετημένου" γεγονότος που συνιστά ένα, κατά σύμβαση σύστημα και σε τι δομές αυτό το σύστημα υπακούει, δηλ. σε ποιό νόμο, Λόγο ή διάταξη.





















Παραδειγμα υπολογισμού εντροπίας ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ







Ο C. Shannon, [Prediction and Entropy of Printed English, I950] επεχείρησε τον υπολογισμό της  εντροπίας, ενος κειμενου στην αγγλική [συμβολιζεται ως Ηe] . Ενα τετοιο μεγεθος μπορεί να υπολογιστει, αν θεωρησουμε την πιθανοτητα εμφανισης καθε  γραμματος στο σωμα ενος κειμενου.

 Ως στατιστική παραμερτρος, η εντροπία μετρά ποση πληροφορία παραγεται αναλογικώς, σε καθε γραμμα μεσα στη γλώσσα. Η γλώσσα μπορεί να μεταφραστεί σε δυαδικά ψηφία(0 ή 1), οποτε η εντροπία ειναι το ποσοστό δυαδικών ψηφίων της γλώσσας που απαιτειται ανα γραμμα. Δηλαδή ζητειται ο αριθμός των bits πληροφορίας ανα χαρακτηρα. O Shannon την υπελόγισε καθε γραμμα να κινειται μεταξύ 0.6 και 1.3 ανα χαρακτηρα[bits per character (bpc)]

Στην αγγλική γλώσσα εχουμε 26 χαρακτηρες και το διακενο, συνολο 27.
log2 (27) = 4,755  bit
Αυτό σημαινει οτι απαιτουνται κατα μεσον ορο 4,755  bit για την κωδικοποιηση καθε χαρακτηρα. Επίσης η συχνότητα των γραμματων δεν ειναι η ιδια· το γραμμα Ε, εχει συχν’οτητα περιπου 13% ενω το Q και το Z περιπου μονον 0.1%.




Αν επιχειρησουμε να κωδικοποιήσουμε ενα κειμενο στο δυαδικό συστημα, δηλαδή σε L και 0, (για τον υπολογιστη αυτο αντιστοιχει σε 1=διερχεται ρευμα και 0= δεν διερχεται ρευμα).


Ας δουμε ενα παραδειγμα κωδικοποιησης των αριθμων απο το 0 ως το 9, με πιθανοτητα 1/10.
Η εντροπία υπολογίζεται ως :
H= - Σ ρ1 ln ρ1
H= -10  . 1/10  ln  1/10 = ln 10= 3.322 bit
[ lba=loga/log2= 3,322loga]

Απαιτουνται 3.322 σηματα L και Ο για την κωδικοποιηση ενος ψηφίου.







Α          Β           Α            Β
0 ΟΟΟΟ ΟΟΟΟ 5 ΟLOL OLL
1 OOOL OOOL 6 OLLO LOO
2 OOLO OOLO 7 OLLL LOL
3 OOLL OOLL 8 LOOO LLO
4 OLOO OLO 9 LOOL LLL




Στη πρωτη στηλη του πίνακα , καθε τετραδα αντισοιχει σε ενα ψηφίο, ανω απαιτουνται 4 bits ανα ψηφίο.
Ετσι το 1965 ειναι
ΟΟΟL  LΟΟL ΟLLΟ ΟLΟL
 ή
ΟΟΟL LLL LOO OLL
Στον δευτερο κώδικα απαιτουνται μονον 3,4 bits / συμβολο. [Παγουλατος, Εγκυκλοπαιδεια Μαθηματικών , τομος 4, δελ 308, 1974)

Εφόσον όμως ανα δυο οι χαρακτηρες εχουν διαφορετικό βαθμ,ό συσχετίσεως Η1, παρατηρούμε μειωση της τιμης της εντροπίας για συνδυασμούς δυο χαρακτηρων(Η2), τριών(Η3), κλπ. Η οριακή τιμή των εντροπιών αυτών ονομαζεται εντροπία της γλώσσας. [Στην αγγλική γλώσσα εχει υπολογιστεί σε περίοπ[υ 4.03 bits/γράμμα οταν εξεταζουμε ανα εναν τους χαρακτηρες, ενω σε 2.8 οταν εξεταζουμε ανα τεσσερις.]

Για την γερμανική γλώσσα(26 χαρακτηρες +το κενο=27) ειναι Η ∞= 1,6 bit/ χαρακτηρα. Εαν ολοι οι χαρακτηρες εμφανιζονταν με την ιδια συχνότητα, η πληροφορία ανα χαρακτηρα θα ηταν :


Ηο=log2 (27) = 4,755  bit

οπου Ηο  η εντροπία του καθε χαρακτηρα και ι Η∞ η οριακή τιμη εντροπίας

Συνεπώς, αν το Ηο(100%) ειναι 4,755  bit , το Η ∞   αποτελεί το 33,648 %, που σημαινει οτι   το 66, 351% των γραμματων ειναι προκαθορισμενα από τη στατιστική φυση της γλώσσας και αποκαλείται πλεονασμός. [Παγουλάτος, Εγκυκλοπαιδεια Μαθηματικών, τόμος 4, σελ. 309, 1974). Aς θυμηθούμε οτι ο ορισμός της πληροφορίας(σωστοτερα του περιεζομενου της πληροφορίας) μπορεί να οριστεί με αλλον τροπο και ως το ποσό της εκπληξης σε μια μεταδοση σηματος, κατι σαν βαθμός αβεβαιοτητας του δεκτη σε σχεση με την αναμονή της συνεχειας του σηματος. Καθε στοιχείο έκπληξης απαιτεί περισσοτερη πληροφορία, ανω αντιθετα καθε αναμενόμενη συμβολοσειρά, μπορεί να προβλεφτεί και να κωδικοποιηθεί με μικρότερη δαπανη ενεργειας. Η εντροπία εδω μπορεί να ταυτιστέι με τις πιθανότηρτες του μηνύματος και οχι με τη σημασία του μηνυματος (Melanie Mitchell, Complexity, σελ. 54)









Χρησιμοποιωντας το προγραμμα Μathematica, μπορουμε να διερευνησουμε τις ποσοτικες σχεσεις των γραμματων σ ενα κειμενο, εδω στην εισαγωγή του FW του Τζοις:

riverrun, past Eve and Adam’s, from swerve of shore to bend of bay, brings us by a commodius vicus of recirculation back to Howth Castle and Environs.

Εχουμε 146 χαρακτηρες, περιλαμβανομένων των κενων διαστηματων.
Αρχικα διαχωριζουμε τα γραμματα (το κενό διαστημα μεταξύ των λέξεων περιλαμβανεται επίσης):

In[7] =Characters [«riverrun, past Eve and Adam’s, from swerve of shore to bend of bay, brings us by a commodius vicus of recirculation back to Howth Castle and Environs.

Out[7] = {«r», «i», «v», «e», «r», «r», «u», «n», «,», ««, «p», «a», «s», «t», ««,
«E», «v», «e», ««, «a», «n», «d», ««, «A», «d», «a», «m», «’», «s», «,», «
«, «f», «r», «o», «m», « «, «s», «w», «e», «r», «v», «e», « «, «o», «f», « «,
«s», «h», «o», «r», «e», « «, «t», «o», « «, «b», «e», «n», «d», ««, ««, «o», «f», « «, «b», «a», «y», «,», « «, «b», «r», «i», «n», «g», «s», « «, «u», «s», « «, «b», «y», « «, «a», « «, «c», «o», «m», «m», «o», «d», «i»,
«u», «s», ««, «v», «i», «c», «u», «s», ««, «o», «f», « «, «r», «e», «c»,
«i», «r», «c», «u», «l», «a», «t», «i», «o», «n», ««, «b», «a», «c», «k», «
«, «t», «o», ««, ««, «H», «o», «w», «t», «h», « «, «C», «a», «s», «t», «l», «e»,« «, «a», «n», «d», « «, «E», «n», «v», «i», «r», «o», «n», «s», «.», ««, ««}

Κατοπιν αναζητουμε ποσες φορές περιεχεται ενα γραμμα στο κειμενο, (εδω to a, το οποιο εμφανιζεται 9 φορές):

In[8]:= Count[{r, i, v, e, r, r, u, n, , , , p, a, s, t, , ,  , E, v, e, , , , a, n, d, , ,  , A, d, a, m, , , , s, , , , f, r, o, m, , ,  , s, w, e, r, v, e, , , , o, f, , ,  , s, h, o, r, e, , , , t, o, , , , , b, e, n, d, , , , o,f, , ,  , b, a, y, , , , b, r, i, n, g, s, , ,, u, s,  , b, y, , , , a, , , , c, o, m, m, o, d, i, u, s, , , , v, i, c, u, s, , ,  , o, f, , ,  , r, e, c, i, r, c, u, l, a, t, i, o, n, , ,  , b, a, c, k,, , , t, o, , , , , H, o, w, t, h, , ,  , C, a, s, t, l, e, , ,  , a, n, d, , , , E, n, v, i, r, o, n, s}, a]
Out[8]= 9


Ο χαρακτηρας a απανταται 9 φορες στις 146, που  σημαινει σχετική συχνότητα 6,16 %. Tο κενό διαστημα απανταται 7 φορες,  δηλαδή 18,4%. Ακολούθως υπολογίζουμε:

b  φορές 5=3,4%, c φορές 5, d φορές 5, e φορές 8=5,4%, f φορές 4=2,7%, g φορές 1=0,68%, h φορές 2=1,3%, i φορές 7 =4,7%, j φορές 0, k 1= 0,68%, l φορές 2=1,3% , m φορές 4=2,7%, n φορές 8= 5,4%, o φορές 12=8,2%, p φορές 1= 0,68%, q φορές 0, r φορές 10 =6,84%,  s φορές 10=6,84%, t φορές 6=4.1%, u φορές 5= 3,4%, v φορές 5= 3,4%, w φορές2 =1,3%,  x φορές 0, y φορές 2=1,3%, z φορές 0.§

τo b στο κειμενο αυτό :
H= - Σ ρ1 ln ρ1
H= -146  . 5/146  ln  5/146  = ln 146= 4.983 bit

Στο The Complexity and Entropy of Literary Styles/ I. Kontoyiannis, NSF Technical Report No. 97, Department of Statistics, Stanford University June 1996/October 1997, υπολογιζονται η Βιβλος(King James Bible) , τεσσερις νουβελλες της Jane Austen (Sense and Sensibility, Northanger Abbey, Persuasion and Mans eld Park) και δυο του James Joyce (Ulysses and Portrait of the Artist as aYoung Man), σε δειγμα  500,000 χαρακτηρων αωα συγγραφεα:

text         Entropy           Estimate number of chrs.
Bible          0.92 bpc                  500,000
J. Austen    1.78 bpc                 500,000
J. Joyce       2.12 bpc                 500,000 1.


Στο παραδειγμα του Shannon, τα γραμματα σταδιακά αποκτου μια ανωτερης ταξης οργανωση ¨

Μηδενικής τάξης προσέγγιση (σύμβολα ανεξάρτητη και ομοια πιθανοτικώς.
XFOML RXKHRJFFJUJ ZLPWCFWKCYJ FFJEYVKCQSGHYD QPAAMKBZAACIBZLHJQD.

2. Πρώτης τάξης προσέγγιση (σύμβολα ανεξάρτητα, αλλά με συχνότητες
του αγγλικού κειμένου).
OCRO HLI RGWR NMIELWIS EU LL NBNESEBYA TH EEI ALHENHTTPA OOBTTVA
NAH BRL.

3. Δεύτερης τάξης προσέγγιση (δομή διγραμματική, όπως στην αγγλική γλώσσα).
ON IE ANTSOUTINYS ARE T INCTORE ST BE S DEAMY ACHIN D ILONASIVE TUCOOWE
AT TEASONARE FUSO TIZIN ANDY TOBE SEACE CTISBE.

4. Τριτης ταξης προσέγγιση (δομή τρίγραμμα στα αγγλικά).
IN NO IST LAT WHEY CRATICT FROURE BIRS GROCID PONDENOME OF DEMONSTURES
OF THE REPTAGIN IS REGOACTIONA OF CRE.

5. Πρώτης τάξης προσέγγιση λέξεων. Αντί να συνεχίσουμε με τετραγραμματα, η  N-δομή γραμμάτων είναι πιο εύκολη και καλύτερα να παμε στο σημείο αυτό σε λεκτικές ενοτητες  . Εδώ οι λεξεις εχουν επιλεγεί ανεξάρτητα μεν, αλλά με τις κατάλληλες συχνότητες.
REPRESENTING AND SPEEDILY IS AN GOOD APT OR COME CAN DIFFERENT NATURAL
HERE HE THE A IN CAME THE TOOF TO EXPERT GRAY COME TO FURNISHES
THE LINE MESSAGE HAD BE THESE.

6. Δεύτερης τάξης προσέγγιση λέξεων. Οι πιθανότητες μετάβασης λέξεων
είναι σωστές, αλλά δεν περιλαμβανεται περαιτέρω συντατική δομή.
THE HEAD AND IN FRONTAL ATTACK ON AN ENGLISH WRITER THAT THE CHARACTER
OF THIS POINT IS THEREFORE ANOTHER METHOD FOR THE LETTERS THAT
THE TIME OF WHO EVER TOLD THE PROBLEM FOR AN UNEXPECTED

Thursday, December 9, 2010

To DVD με αρχεια ηχου κλπ. εχει δωθεί στον Σωτηρη Καραμανη.

To DVD με αρχεια ηχου κλπ. εχει δωθεί στον Σωτηρη Καραμανη.

Sunday, December 5, 2010

the Anatomy of Silence








A project to promote the qualities of silence and space in an urban context. Our project departs out of the experience and importance of urban silence and the connection between space and silence.

Not the physical definition of silence, or the acoustical definition counts. The main object of our phenomenological approach to silence is how sound unambiguously works on the human being (in this case in an urban context). Silence is an instrument of experience and as well as an instrument of knowledge.  Silence is seen as a presence in the consciousness, experienced with the senses and via the body.

Our view connects with the Japanese concept of ‘Ma’, which you could describe as an interval which gives shape to the whole. This interval exists in time and space, which are inseperable. Cézanne painted and modelled space. Giacometti sculpted by "taking the fat off space". Mallarmé conceived poems with absences as well as words, Heinrich Boll sees himself as a ‘collector of silences’.

 ‘Ma’ underlies almost everything in Japanese culture and is an important component of communication. It explains the greater sensitivity of the Japanese to the silences which arrange speech, and thus to the context of any expression in which silence is integrated. Ma is an unseperable part of Japanese society and economy, even implying the use of ‘Ma’ in designing cars.

Silence is connected with all domains of urban and contemporary life through economy, ecology, culture, welfare, education, justice and health care  in a process which is socially integrated and transgressing.

In this project we focus on the experience of urban silence in a broad and multidisciplinary perspective.

The project wants to realize a cultural bridge between the presence of silence as access to historical and natural soundscapes and the human inner experience of silence. Silence is not limited to a material-acoustical aspect, silence is as well a part of city life as an inner space, a breathing space.



 PROJECT Approaching silence










Approaching silence  is a project trying to involve young people in the making of and creating of (urban) silence. – We invite students and young artist into the design process and try to engage them in the future development of their environment and to excite them about the city. Approaching silence will explore silence in the city, looking for design tools for the shaping of places and urban experiences. The project will be developed in three stages:

“Silence is the new loud” n° 1 : Sharing silence







A day of talks, workshops, demonstrations and artistic performances exploring the relationship between city, space, silence and art.  Contributors will include among others Stefaan van Biesen, Filip Van de Velde and Geert Vermeire (Belgium, sound-artists), Tres (Spain, artist creating silence in the city), Augustion Ioan (Romania, artist, architect, philosopher, specialist in sacred spaces and silence & architecture), Ileana Marin (Romania / US, art professor in Bucharest, Constanta, Seattle and Washington, expert in interdisciplinary approaches), Rhea Thönges Stringaris (art professor in the University of Athens, close friend of Joseph Beuys), Stephanie Brandt (UK, (sound-artist, architect), Raffaele Napoli (Italy, conductor, specialist in the phenomenology of music), Juan Gil Lopez, (Spain, sound–artist, musicologist), Miguel Alvarez Fernandez (Spain, composer, sound-artist), artists contributing to the project (see long list), contributors of

Interconeccion (Portugal/Spain/UK, research group Space and Subjectivity), and the University of Minho. During the day there will be concerts and performances dedicated to silence throughout the city.
Sequels will be organised in the University of Arts in Bucharest and in the O2 London in cooperation with the British Music Experience (BME) in May and June of 2012.

“Silence is the new loud” n° 2  : Spotting Silence







Urban silence design project. Artistst, students and young artists will explore the suburbs of the city to discover and (re)design silent zones via artistic interactions in cooperation with renowned artists. A map of silence will be made based on their experiences and create an exhibition of silence through the suburbs and in the parks of the suburbs via a route connected through installations. Participating students and young artists come from Guimaraes, Vigo, London, Athens, Rome, Bucharest, Ghent.

Long list of artists :

Steve Roden (US)
Carsten Nicolai (Germany)
Joanna Rajkowska (Poland)
Jacob Kirkegaard (Denmark)
Tres (Spain)
Jason Kahn (US, Switzerland)
Francisco López (Spain)
Michelle Nagai (US)
Akio Suzuki (Japan)
Ceal Flower (Pakistan, Germany)
Flavio Cury (Brasil, France)
Dawn Scarfe (UK)
Manu Holterbach (France)
Escoitar Collective (Spain)
Stefaan van Biesen (Belgium)
Stephanie Brandt (UK)



Silence is the new loud n° 3 : Silence online

The project will work as well on the realization of interactive online tools that will allow young people to explore, share and shape the ways everyday sounds and silence influence our perception of city.



This includes  "a positive sound wikipedia"; thus implies to engage the wider public in the creation of an interactive 'map of silent places' first, which then, with the help of other artists could become more complex over time. The proposed idea is different to all current online tools/maps as they - to our awareness - are solely collecting [random] sounds without questioning the aural impact of sound and silence onto the environment and/or its inhabitants.  As such they can be understood as pure aesthetic pieces or collections of information. Our project aims to provide an informal learning tool and critical instrument for (young) people to reflect and contribute to the future development of our environments.
During the three stages of the project there will be organized performances and events by the participating artists. For example :
  • Whisper events : meeting place(s) where the music is replaced by images and colors, where people communicate through whispering or without using sound and where you can dance on silent vibrations.

  • Whisper concerts : musical performances in public urban areas / public spaces where musicians are playing without sound or with little sound or use other media then sound to create music.


  • Whisper walks :  Sound walks through the city in the early morning or twilight with the artists, moments of transformation and silence



 EXTENSION IN THE DOMAIN OF CITY

European Parliament of Silence : a meeting of  artists and experts from different countries of Europe, leading to a City Directive to promote silence in an urban context (the Guimaraes Declaration of Silence)








The Guimaraes Declaration of Silence : declaration about urban silence as a right and essential human condition. It will be proposed for consent by the City Council of Guimaraes as a City Directive after which it will be an invitation to all other European cities to join it.

International Noise Awareness Day
In 1996 the US League for the Hard of Hearing initiated the annual “International Noise Awareness Day”. Since then organisations, action groups, medical doctors and acousticians across the world have been participating to this action day (date changing every year, but end of april).









No Music Day
The Scottish artist, pop musician (The KLF) and publicist Bill Drummond proclaimed No Music Day in 2006, a day on which everyone should get away from the constant stream of music to become aware again of the real significance of songs and music.
The date chosen was 21 November, the eve of the namesday of St Cecilia, who is considered the patron saint of music.
                              









Building Silence / Quiet Urban Areas  : Workshops and conferences about silence and architecture and about silence and urban space in an European context (reffering to the Environmental Noise Directive EC (END) [2002/49/EC] in which is mentioned that competent bodies could designate Quiet Areas. For urbanized areas this is called a Quiet Urban Area, abbreviated QUA.







Designing silence / the Economy of Silence : workshops and conferences about silence design and the relation between silence and economy (i.e. quiet technology). 





TEAM AND ORGANISATION

Stephanie Brandt (architect), Stefaan Van Biesen (visual artist) and Geert Vermeire (artist, performer, musicologist) are curating the project. The last one, residing in Braga, is also responsable for the practical organisation of the event. Advisor to the team of curators is Augustion Ioan (architect, writer, philosopher). 
The financial director of the projects is Bregt Smeets (sociologist and entrepreneur).

Technical assistance will be given by the Belgian organisation Helix, leaded by Robin Boone, and local technical partners. Media- and website design, inlcuding the IT- and other technological aspects of the projects will be leaded by Stephanie Brandt and Annemie Mestdagh (mediadesigner) in close cooperation with the technogical team of Escoitar, Vigo.

Press- and communication will be leaded by Simona Stanila-Vermeire (art critic and journalist), residing in Braga. Part of the practical elaboration will be done by graphical and media-designer Annemie Mestdagh.

The educative part of the project is leaded by Filip van de Velde (curator and director of Educative and Public Programme at the Museum of Contemporary Art Ghent) and by Geert Vermeire (art education expert).

Periodisation:

Summer 2010
Meeting of the complete team in Guimaraes
Planning and strategical decision-making about national and international funding resources and sponsoring

Autumn 2010
Meeting of the complete team in London
Finalizing of the project application for subvention by the European Union (Programme 2007-2013) and project applications for subvention by the local governments and sponsoring strategy

Winter 2011
Meeting of the team in Bucharest
Final decisions concerning the project (budget, artists, locations,...)
Finalization of the educative part of the project (the pre-trajectory)

Spring 2011
Prospection artists in Guimaraes
Meeting of the team in Ghent
Setting up a permanent administrative and educative team located in Braga-Guimaraes
Initiating promotion-activities

Summer 2011
Meeting of the team and the artists in Guimaraes

Autumn 2011
Meeting of the team in Guimaraes
Intensified promotion campaign
Sensibilisation and call for cooperation wider public, interaction with schools

Winter 2012
Meeting of the team in Guimaraes
Intensified promotion campaign
Sensibilisation and call for cooperation wider public, interaction with schools and students, first phase of website online

Spring 2012
Meeting of the team in Guimaraes
“Sharing silence” (day of talks and performances) on the occasion of International Noise Awareness Day  (april) – sequels in the University of Arts in Bucharest (May) and in the O2 (London) with the BME (June)
 “Spotting silence”
phase 1 : walking project with students and creation of exhibition ‘Connecting silence’ in the suburbs
phase 2 : editing and producing audio-guide and visitor’s map of exhibition ‘Connecting silence’
phase 3 : further development online tools and website
phase 4 : ‘silence-events’ from may – june combined with the launch of the exhibition for a wider public and interaction with schools

Summer 2012
Meeting of the team in Guimaraes
phase 2 : Exhibition ‘Connecting silence’ with performances
phase 3 : finalization interactive website and online publication about the project

September – October 2012
End of project












ART EDUCATIVE PROJECT







Pre-trajectory
This phase consists out of supplying information via meetings, lectures, interviews, workshops during the prospections of the artists and curators. Contacts with artists and curators are not common. We have selected the artists for our projects not only based on their artistic qualities but also based on their experience with public interactions. These interactions can be various, departing from the artistic works and the interests of the artists. Art educative activities will be developed departing out of these aspects.

Periodisation

Spring 2011
• General information and introduction of the programme to schools
• Prospection of artists
• High schools for art (for pupils till 18 years old): projects leaded by own teachers based on our information
• Art schools : meeting with artists, introduction to the projects, call for application
• Conferences : Geert Vermeire, Stefaan van Biesen, Stephanie Brandt






Summer 2011
• Information update and completing programme for schools

Autumn 2011
• Workshops schools (phase 1)

Winter 2012
• Selection of first  creative results of schools &  first phase of website online
• Workshops in schools (phase 2)

Spring 2012
• Exhibition project (international) students in the suburbs, public dialogue with the artists, launch of ‘walks of silence’ for schools till September 2012
• Results of the schools and students online

Summer 2012
Continuation of educative activities

September – Oktober 2012
End of project

Survey and groups pre-trajectory
The educative project is aiming to all schools of Guimaraes but also of the surrounding area and region, including academies and art schools.
Mainly we offer workshops which function as inflow of information and giving conscience of the public space and silence and the aspects on which the selected artists are focussing. Results will be texts about specific locations in the city, de artists and the art interventions of the artists in the city. The texts can be spoken or processed in songs, musical and visual contents, or soundscapes. The texts can also be used as additional information for the visitor. For each age group there will be different accents and contents, but everybody will be invited to contribute.